Praatplaten
Oma is dood en nu? Wat gaat er de komende tijd allemaal gebeuren? Waar is oma tot de begrafenis? Wordt ze onder de grond opgegeten door kleine beestjes? Is het erg als ik niet steeds hoef te huilen?
Boeiende gesprekken kunnen ontstaan wanneer kinderen vragen stellen over de dood en afscheid nemen. Maar soms is het best lastig om deze gesprekken aan te gaan. Waar begin je?
Praatplaten over dit onderwerp kunnen een handig hulpmiddel zijn wanneer kinderen betrokken zijn (geweest) bij een uitvaart. Aan de hand van de tekeningen kun je ze vragen stellen wat ze zien op de plaat, wat ze erover denken, hoe ze zich daar bij voelen, maar ook welke vragen ze erover hebben. Daarmee open je een mooi gesprek tussen volwassene en kind. Een kind ziet soms heel andere dingen op zo’n afbeelding dan wij.
De praatplaten zijn goed te gebruiken door uitvaartverzorgers wanneer zij kinderen willen informeren over wat hen te wachten staat rondom de uitvaart van een geliefd persoon.
Maar ook achteraf kunnen de platen ingezet worden, bijvoorbeeld door rouwtherapeuten, om met kinderen terug te kijken op een periode van verlies en afscheid nemen. Samen terugkijken om daarna samen weer vooruit te kunnen kijken.
Speciaal voor het onderwijs is er een gratis lesprogramma (digitaal) bij de praatplaten beschikbaar zodat kinderen door middel van beeldende activiteiten inzicht kunnen krijgen in afscheid nemen en de verschillende emoties die daarbij komen kijken. Lees hier meer.
De zes platen over opbaring, een afscheidsplechtigheid, vervoer (rouwauto), begraven, cremeren en condoleren vormen de basisset en kost € 79,50. Dit is inclusief opbergmap.
De A3-platen zijn gedrukt op 350 grams sulfaatkarton, dus flexibel maar stevig en ze zijn mat gelamineerd.