Activiteiten rondom een afscheid bij overlijden

Wanneer er een kind overlijdt of een ouder, dan kan het voor andere kinderen in het gezin en de familie waardevol zijn om klasgenootjes of vriendjes te betrekken bij het afscheid. Zo’n periode tussen het overlijden en de uitvaart is een drukke tijd en vooral waar het een jong persoon betreft, vraagt dit veel zorgvuldige aandacht van de uitvaartverzorger. Het kan dan prettig zijn als iemand anders zich over bijvoorbeeld kinderen van school of uit de klas ontfermt en liefdevol en concreet over de verdrietige ervaring en de gevoelens die dit met zich meebrengt, te kunnen werken.

Ik kan, in nauw overleg met de familie en uitvaartverzorger, dit stukje zorg uit handen nemen. Samen met de familie kan ik bekijken welke rol zij andere kinderen tijdens het afscheid willen geven. Met de kinderen voer ik gesprekken en stem ik af op hun wensen en mogelijkheden.

Ik werk altijd op maat en sluit aan bij de vragen en de situaties die zich voordoen. Sommige activiteiten kan ik samen met de leerkracht in de klas organiseren, sommige doe ik indien wenselijk alleen met de familie en de uitvaartleider. Geen afscheid is hetzelfde. Ik pas mijn ondersteuning aan en neem daarmee extra zorg en druk bij de familie en uitvaartverzorger weg.

Herinneringen na een afscheid

Wanneer een kind een uitvaart van een dierbaar persoon heeft meegemaakt hoeft het niet te betekenen dat hij/zij daarna problemen in de rouwverwerking zal ontwikkelen. Maar soms kan het wel fijn zijn om na het afscheid van die dierbare nog ‘iets’ te doen. Hierbij valt te denken aan het maken van een herinneringsdoosje of -(foto)boekje, een fotolijstje versieren met daarin een foto van die persoon of met lapjes van kledingstukken van hem of haar een troostknuffel maken.

Deze (in principe eenmalige) activiteiten vinden bij het kind thuis plaats en zijn ook voor broertjes of zusjes. Neem voor de mogelijkheden contact met mij op.